Femke Arnouts

Deze plek bestaat niet
(2021)


‘Ja, met Maps kom je overal zou je denken, maar als je deze plek opzoekt staat er nog doodleuk ‘Buslhalte De Kolkewaard’, want we kunnen naar de maan, maar het internet is zo’n log netwerk geworden dat het jaren kan duren voordat die gênante foto van jou op een grimmig Oktoberfest van het web verdwenen is. Het zijn de verkeerde dingen die te snel veranderen. Iedereen is aan het rennen, maar niemand weet waarheen en ondertussen verdwalen er steeds meer mensen die ouderwets op hun geheugen proberen te vertrouwen.’

Wat is waar in een wereld waarin voor elke bewering wel een bron te vinden is? Als je alles kan zeggen is dan ook alles wat je zegt waar? Maakt dat nog uit? Of moeten we blij zijn dat er überhaupt een gesprek is? En kun je het dan voor de sfeer maar beter met elkaar eens zijn?

Deze plek bestaat niet is een voorstelling waarin veel wordt gepraat, maar weinig wordt gezegd. Drie personages stranden aan de rand van een dorp in de overtuiging dat daar een bushalte zou zijn. Er ontstaan gesprekken over te dure taxi’s, overal opduikende koffietentjes en betalen voor een glas kraanwater. Omdat het fijner is om het constant met elkaar eens zijn en je te wentelen in een collectieve verontwaardiging, dan het te moeten hebben over waar het daadwerkelijk over moet gaan. Enkel een ondenkbare gebeurtenis kan dit drietal uit hun echo-fuik laten ontsnappen. Maar wat als die gebeurtenis maakt dat je gaat twijfelen aan alles wat je zeker wist?